01 dec '23

Geld voor de fiets

1625
door Luc Vanheerentals
In het kader van het Kopenhagenplan dat de Vlaamse overheid in 2020 lanceerde ter ondersteuning van investeringen in de lokale fietsinfrastructuur hebben 14 van de 19 randgemeenten subsidies aangevraagd. Voor elke 2 euro die het lokale bestuur hierin investeert, legt de Vlaamse overheid 1 euro bij.

Voor de 218 Vlaamse gemeenten die projecten indienden, trekt de Vlaamse regering in totaal 112 miljoen euro uit, waarvan 7 miljoen voor de 14 randgemeenten.

Uit het antwoord van voormalig Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) op een schriftelijke vraag van Arnout Coel (N-VA) blijkt dat de projectstuurgroep van de Vervoersregio Vlaamse Rand tot dusver de ingediende projecten goedkeurde van Asse (2 projecten), Beersel (1), Dilbeek (5), Grimbergen (6), Merchtem (8), Vilvoorde (1) en Zaventem (1). Ook Hoeilaart, Meise, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Ternat, Zaventem en Wezembeek-Oppem dienden projecten in.

Dilbeek legt met de 450.000 euro die het krijgt de Neerstraat, Bruine-LieveHeerstraat, Horekensweg en Vlaanderenlaan en het kruispunt Neerstraat-Wolsemstraat fietsvriendelijker aan. Grimbergen kan rekenen op 859.000 euro voor investeringen in de Prinsenstraat, Kruisstraat, Beigemsesteenweg, Sparrenlaan, Veldkantstraat, Nieuwenroodsesteenweg en het kruispunt Benedestraat-Kerkstraat. In Asse worden met 1,2 miljoen euro fietspaden aangelegd aan de Brusselsesteenweg-Vliegwezenlaan en Muurveld-Hofveld-Bloklaan. Merchtem (299.000 euro) realiseert fietsprojecten aan de Kattestraat, Stationsstraat, Bollestraat, Linthoutstraat, tussen Middelstraat en Peisegemstraat, het OCMW-park en Hoge Wei. Er komen ook fietsbrugjes over de Stambeek (OCMW-park) en Grote Molenbeek (Langevelde).