17 feb '17

Verbeter de wereld, begin in je eigen gemeente

3974
door Michaël Bellon
Heel veel hebben we er in Vlaanderen niet van gemerkt, maar in de Franstalige wereld was de bioscoop-film Demain een enorm succes. Tijd om onze schade in te halen en ook te gaan kijken naar deze begeesterende documentaire over zaken die in de wereld ten goede veranderen.

In Frankrijk gingen bijna een miljoen mensen kijken naar deze klimaatdocumentaire die deels gefinancierd werd door crowdfunding, maar uiteindelijk wel in de filmprijzen viel bij de uitreiking van de prestigieuze Franse Césars. Vervolgens ging ook Franstalig België voor de bijl, maar veel verder dan de Brusselse cinema’s geraakte de prent niet.

Waarover gaat het? De Franse schrijver-activist Cyril Dion en de bekende Franse actrice Mélanie Laurent (zie onder meer Quentin Tarantino’s Inglourious Basterds) realiseerden met Demain het Franse, positieve antwoord op Al Gore’s alarmerende klimaatdocu An Inconvenient Truth. Vanwege de toegankelijke aanpak van de specifieke problematiek, maar vooral vanwege de positieve, constructieve toon van de film, sloeg hij aan, ook bij jonge mensen. Demain enthousiasmeert zodanig dat hij in de filmzalen op staande ovaties kon rekenen en vervolgens ook kon genieten van flink wat mond-aanmondreclame.

BURGERPROJECTEN

Demain is nochtans geen naïeve hoera-film die zegt dat het met het klimaat allemaal wel goed komt. De deplorabele toestand van de wereld wordt niet ontkend. Alleen weigeren de vele protagonisten die in de documentaire aan bod komen zich bij de feiten neer te leggen. De filmmakers zochten de bezielers op van zogenaamde grassroots-bewegingen en initiatieven die van onderuit verandering willen brengen in de manier waarop we met onze planeet omgaan. Het gaat om transitieprojecten van uiteenlopende omvang en ambitie, op tien plekken over de hele wereld. Die projecten sorteren onder vijf thematische hoofdstukken: voeding, energie, economie, democratie en onderwijs.

Zo belicht Demain alternatieve energieprojecten van uiteenlopende schaal in San Francisco, Kopenhagen, Zuid-Indië en ook IJsland, waar men niet ver meer verwijderd is van een maatschappij die volledig op hernieuwbare energie draait. Het gaat ook naar het Amerikaanse Detroit, waar mensen na de crisis in de automobielsector en de ernstige terugloop van de bevolking, zelf hun voeding zijn gaan produceren in de stad.

De Zandloper wil van het enthousiasme dat de prent doorgaans losmaakt ook gebruik maken door na de laatste vertoning een praatcafé te organiseren.

Bijzonder is ook het verhaal van het kleine Engelse Totnes, waar de bewoners de handen in elkaar hebben geslagen om van hun stadje een heuse Transition Town te maken. Om de verschillende burgerprojecten te ondersteunen hebben ze daar zelfs een eigen munteenheid ingevoerd die uitsluitend kan gebruikt worden in de lokale economie.

Voorts reizen we ook naar Finland, waar het onder-wijssysteem helemaal wordt omgegooid en de relatie tussen leerkrachten en leerlingen helemaal wordt herbekeken, met als gevolg dat de Finse onderwijs hoog scoort in internationale rankings. In de documentaire komt verder ook onze landgenoot David Van Reybrouck aan het woord om het over nieuwe vormen van democratie te hebben.

PRAATCAFÉ

De Zandloper toont de documentaire vrijdag tweemaal (om 14 en 20 uur), maar wil van het enthousiasme dat de prent doorgaans losmaakt ook gebruik maken door na de laatste vertoning een praatcafé te organiseren. De bedoeling is dat de bezoekers van de film tijdens dat café samen ideeën voorstellen voor kleinere of grotere projecten in de gemeente. Die ideeën worden overhandigd aan het gemeentebestuur dat uitgenodigd wordt op de vertoning van de film. De gemeente kan dan overwegen om voor een aantal van die ideeën geld vrij te maken.

 

VR • 17 FEB • 14.00 EN 20.00
Demain
Wemmel, GC de Zandloper, 02 460 73 24