01 okt '21

Een greep uit recente lezersreacties

3761
door
RandKrant krijgt geregeld gevarieerde reacties van de lezers. Hieronder kan je er een aantal lezen.

Met veel bewondering heb ik jullie artikel gelezen in RandKrant betreffende de antitankgracht in Haacht/Wakkerzeel. Van telepathie gesproken… Wij zelf zijn er toevallig uitgekomen drie weken geleden via een knooppuntenwandeling vanuit centrum van Wakkerzeel (knooppunt 55). Prachtig de constructie ervan en dan de 2 wandelpaden aan elke kant. Wij hebben toen de knooppunten verlaten en de antitankgracht gevolgd tot in Keerbergen (Dijle/Hunsbrug). Hier staat een sluizen/dam systeem om eventueel heel het gebied te laten onderlopen (zoals bij de Yzer) bij aanval van de Duitsers. Op een bepaald moment moesten wij stoppen want boer Roger ging zijn schapen lossen in één van de afgesloten wandelvakken (…) Roger heeft ons veel verteld van deze in feite nutteloze constructie. De KW-linie was oorspronkelijk 80 km lang. In 1938 heeft België een Duitse architect ingehuurd om die verdedigingslinie te ontwerpen en bouwen. Meer dan 13.000 Belgen hebben hier 2 jaar aan gewerkt en hebben moeten stoppen voor de oorlog. Ik heb in mijn leven nog nooit een ijsvogel gezien, en daar in één dag drie!

W. Kelgtermans, Meise


 

Ik vind RandKrant het aantrekkelijkst vanuit haar evenwicht tussen nieuwsgaring over een brede regio enerzijds en diepte anderzijds. RandKrant heeft een fijnmazigheid, een serieux, maar ook een brede blik die je in andere media niet snel terugvindt. Als ik naar regionale journalistiek refereer, is het kritische gehalte vaak ondermaats of mis ik de dimensie om problematieken/tendensen op een grotere schaal te bekijken. Dat kan RandKrant wel. RandKrant kan niet op tegen de snelle nieuwsgaring en moet dus noodzakelijkerwijs wel reflexiever en trager worden. Dat spelen met inzoomen en uitzoomen is voor wat mij betreft de grootste troef. RandKrant is voor mij dus meer als magazine dan als echte krant interessant. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Daarom (en ik weet dat de omstandigheden er niet naar zijn) is RandKrant op papier de grootste troef. Digitaal lees ik de Standaard wel dagelijks, maar niet de RandKrant. Die drempel is dan weer te hoog, aangezien er geen dagelijks aanbod is dat mijn aandacht trekt. Op papier is het een ander verhaal, dan trekt het meer mijn aandacht. 

K. Demarsin, Heverlee


 

De Bengaalse fotograaf Turjoy Chowdhury portretteert deze mensen op de vlucht in pure, kleurrijke en van drama ontheven beelden. Hij toont ook pasgeboren baby’s, onschuldige slachtoffers van een conflict. In een interview met de fotograaf in de RandKrant zegt hij daarover: ‘Ik wilde de baby’s niet portretteren als vluchtelingen, maar zoals eender welke andere baby, want dat zou ons perspectief moeten zijn op die mensen.’

MO* citeert uit het cultuurartikel over de expo Born Refugee in RandKrant


 

Ik wil graag de redactie van de RandKrant feliciteren en bedanken voor de nieuwe versie van de RandKrant die we sinds een paar maanden ontvangen. De nieuwe inhoudelijke aanpak maakt het maandblad aangename en informatieve literatuur!  Vroeger belandde de RandKrant bij ons meteen in de papierbak…

D. Vandermeersch, Grimbergen


 

Nathalie, sorry voor de late reactie, maar ik wil je enorm bedanken voor het artikel. We hebben er al tal van positieve reacties op gekregen en dat is uiteraard niet enkel mijn verdienste, maar voornamelijk de jouwe. Je hebt ons op deze manier een enorm hart onder de riem gestoken! Het was heel aangenaam samenwerken met jullie en we willen jullie altijd te woord staan. Veel enthousiaste lieve groeten.

M. Monteyne, woonzorgcentrum De Maretak in Halle



 

Als bewoner van de Rand (Kraainem) lees ik zeer graag RandKrant en vind de foto's steeds weer een verrassende kijk brengen op natuur, inwoners en omgeving. Deze keer kon ik niet nalaten uw foto op p. 12 uit het nummer te scheuren en het in confrontatie te brengen met een schilderij van de kunstenaar Léon Spilliaert waarvan ik als experte het werk bestudeer en opneem in een beredeneerde catalogus. Als ik uw foto en het beeld van zijn werk (in 1935 geschilderd) onder elkaar plaats dan is dit toch geen toeval dat alles in de compositie zojuist klopt: kadrering, bomenrijen, weg, perspectief doorkijk...!! Kan u mijn nieuwsgierigheid beantwoorden en mij vertellen waar u precies de opname heeft gemaakt ??? Dit zou mij toelaten de wat algemene titel van het werk van Spilliaert: Dreef met bomen, nauwkeuriger te omschrijven. 

Dr. A. Adriaens-Pannier, Kraainem


 

Ik ben erg geïnteresseerd in de RandKrant, doch merk dat het blijkbaar niet mogelijk is om per post een abonnement te nemen? Klopt dat of is er toch een mogelijkheid?

V. Mees, Antwerpen


 

Met heel veel herkenning las ik in het maartnummer van RandKrant het artikel over stadsenclaves. 30 jaar werkte ik als thuisverpleegkundige in Haren (en Diegem) en hoorde ik dagelijks over het wel en wee, het reilen en zeilen in dit kleine dorp in de stad. Oudere bewoners vertelden me vaak  over de teloorgang van hun geliefde dorp waar het lawaai van vliegtuigen en treinen hun zo alledaags was en niet stoorde (terwijl ik zelf opkeek bij het zien en horen van de laagvliegende vliegtuigen). Met eigen ogen zag ik hoe Haren in 30 jaar veranderde van een rustig dorp met Nederlandstalige bevolking in een gemeenschap waar enkel de oudere uitstervende Nederlandstaligen vervangen worden door een mengelmoes van Frans en anderstaligen die helemaal geen binding hebben met dit dorp. Het dorpsgevoel van -iedereen kent iedereen- zag ik  snel verminderen en is met uitsterven bedreigd. Spijtig. De aangename dorpsmentaliteit en gastvrijheid die er 30 jaar geleden nog helemaal aanwezig was is nu ver te zoeken. Ik vind het artikel zeer waarheidsgetrouw gebracht en prachtig verwoord!!!!

M. Dillen, Humbeek


 

Proficiat voor uw column Mijn Gedacht in de laatste RandKrant! Ik zou nooit zo kernachtig mijn mening over het hele coronagezaag hebben kunnen verwoorden. Mij stoort het enorm, net als u, dat er meer en meer zogezegde slachtoffers van de coronamaatregelen in de schijnwerpers worden gezet. Let wel, met uiting geven aan je frustratie is in principe niets mis, het lucht op en informeert over hoe sommigen het met de toestand moeilijk hebben. Maar om dan systematisch te eisen dat er drastisch versoepeld moet worden, terwijl de besmettingscijfers terug de hoogte in schieten, dat is toch te gek voor woorden? Het doet deugd te mogen lezen dat ik niet de enige ben die het daarvan flink op de heupen begint te krijgen! Waarvoor mijn oprechte dank.

M. Blockx, Overijse


 

Awel, dat is nu ne keer een artikel waar ik me 100% goed bij voel. Die mens heeft het begrepen! (en check zijne naam: Tom Peeters!) En hij laat het klinken of ik er ook zelf iets van begrepen heb. Deze Westvlaamse Limburger woont in Meise dus. Kijk maar: topartikel!!!

K . Michiels (muzikant), Meise


 

Bravo pour les traductions dans votre journal. Je vous félicite pour votre ouverture d’esprit. Continuez... Thank you. Danke schön. Merci. Bedankt

H. Herbecq



Wil jij ook reageren? Dat kan!


Schrijf ons:

Kaasmarkt 75
1780 Wemmel

Mail ons:

randkrant@derand.be

Laat een reactie achter: