Barman met diploma
Jim Denayer woont bij zijn ouders in Sint-Pieters-Leeuw. ‘Ik wil wel een eigen stek, maar de woningprijzen zijn niet betaalbaar, zeker niet als je alleen bent. Ik blijf zoeken, onder andere in de buurt van café ’t Leeuwken in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw, waar ik als barman werk. Dat is iets heel anders dan waarvoor ik heb gestudeerd. Of toch ook weer niet… Ik studeerde moraalfilosofie aan de VUB. Mijn plan was om leerkracht moraal te worden. Ik heb dat ook eventjes gedaan, maar ik vond er geen voldoening in. Het bleek uiteindelijk niets voor mij. Tijdens mijn studies was ik ook actief in het studentenleven en ik heb drie jaar in een studentencafé gewerkt. Ik houd van sociaal contact en dus besloot ik barman te worden.’
Blaren
Denayer werkt in café Merlo aan de Vismarkt in Brussel en in café ’t Leeuwke in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. ‘Ik ben nu drie jaar barman en wil verder geraken in de stiel. Ik ben in gesprek om mede-eigenaar te kunnen worden.’ Wat moet een goede barman hebben? ‘Goede schoenen. In de zomer hebben we in ’t Leeuwke een groot terras. Als je geen degelijke schoenen draagt, krijg je snel blaren. En natuurlijk moet je ook kunnen meepraten met de klanten. Sociale vaardigheden zijn belangrijk.’
‘Sint-Pieters-Leeuw is een toffe gemeente. Vroeger ging ik meer in Halle uit, maar nu ik hier werk, hoor ik vele fijne verhalen over vroeger. Het is hier aangenaam om te wonen, je hebt alles in de directe buurt. Er is één minpunt: het verkeer in het centrum. Vorige zomer is er een wagen tegen hoge snelheid op ons terras ingereden. Mijn collega had een minuut eerder de tafels afgeruimd, er was gelukkig niemand meer, anders zouden er doden zijn gevallen. Het centrum verkeersvrijer maken, zou de veiligheid ten goede komen. Ik heb begrepen dat het gemeentebestuur er werk wil van maken.’
Wandelclubje
‘Met vrienden weggaan op citytrip of in Noord-Frankrijk om te wandelen, dat zie ik altijd zitten. Mijn bazen zijn flexibel, zolang ik het maar op tijd vraag. Ik ben blij dat we terug kunnen werken na corona. Ik was alles bij mekaar negen maanden technisch werkloos. In die periode ben ik beginnen lopen om mijn fysiek te onderhouden. Met enkele collega’s en klanten zijn we een wandelclubje gestart. Het is begonnen met vijf kilometer, maar na een paar maanden deden we wandelingen van tien kilometer en meer. Die draad wil ik opnieuw oppikken.’
Tijdens de lockdowns verdiepte hij zich, samen met zijn bazen, in het brouwen van artisanale biertjes. ‘We brouwden een Cuvée Merlo en De Welp. Cuvée Merlo is een iets donkerder bier, met een IPA-achtige bitterheid. De Welp is ideaal voor de zomer. Het is een fris, blond bier met een bittere toets. Een echte dorstlesser. Ik ben enorm geïnteresseerd in alle soorten bieren en het brouwproces, maar door het caféwerk liggen onze brouwactiviteiten voorlopig stil. Het was alleszins een leuke ervaring. Wie weet doen we het nog eens?’