Het Heizelplateau,
het Koninklijk Park
en het Moeraske
Daar bevindt zich het legendarische Amerikaans Theater, gebouwd op de restanten van het Amerikaans Paviljoen van de Wereldtentoonstelling in 1958. De toenmalige BRT zond van daaruit tientallen jaren programma’s uit tot ze de tanende en te duur geworden gebouwen in 2012 verliet. Deze bijzondere plek kreeg nog steeds geen definitieve bestemming. Het Vlaams Gewest toont al langer veel belangstelling, maar wanneer komt er iets van?
Enkele monumenten
Als je daar toch bent, kan je misschien een zijsprongetje maken naar het Osseghempark, ook al zo’n monument in het noorden van Brussel. Beide uitgestrekte zones zijn een bezoek waard, want ze behoren tot ons gezamenlijk cultureel en natuurlijk patrimonium. Op een niet eens zonnige weekenddag in februari flaneerden heel wat omwonenden en toeristen langs de pittoreske paadjes, met het Atomium op de achtergrond.
Via de Madridlaan kom je bij twee andere monumenten: de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen. Voorlopig moet je het doen met de buitenkant en de Tuin van de Japanse Toren langs de drukke Van Praetlaan, want de gebouwen zelf zijn al vele jaren ontoegankelijk wegens instortingsgevaar. Daar lijkt maar geen schot in te komen. Het zal best wel een ingewikkelde restauratie zijn, maar deze prachtige gebouwen staan er momenteel echt triestig bij. Wie brengt er schot in de zaak?
De wereld van de trein
De eindeloze Van Praetlaan, die langs de lange muur van het koninklijk domein loopt, brengt je naar de Van Praetbrug en de rechteroever van het kanaal. De torenhoge schouw van de verbrandingsoven kan je niet missen. Aan de voet ervan pronken er heel wat zeilboten van de Brusselse jachthaven. Let hier op de fel verbeterde fietsinfrastructuur, die je tegenwoordig als een brede laan tot in Vilvoorde brengt, maar dan wel langs de linkeroever. De jarenlange werken en het lange afsluiten van de Vilvoordsesteenweg zijn achter de rug en dat juichen veel fietsende pendelaars toe. Zover reikt de Groene Wandeling echter niet.
Die leidt je van de Van Praetbrug immers richting het mooie maar wat verwaarloosde station van Schaarbeek waar je de prachtige tentoonstelling van Train World kan meepikken. Dat moet je zeker doen als je er een uur of twee voor kan vrijmaken en geïnteresseerd bent in de geschiedenis van de Belgische spoorwegen. Het is één van de betere tentoonstellingen van het moment in ons land. Let wel: 17 april is de laatste dag dat je ze kan bezoeken.
Rijke natuur op onverwachte plek
Vanaf hier gaat het richting het Moeraske, een van de bekendste natuurgebieden van deze kant van Brussel. Vlakbij ligt het Park Walckiers op het grondgebied van Schaarbeek. Na jaren van verwaarlozing kwam het in beheer van Leefmilieu Brussel dat ervaring heeft met dit soort parken. Het Moeraske is een veertien hectare groot restant van de oude Zennevallei, met een ongelooflijke rijke natuur. Dat is verwonderlijk, als je weet dat het gebied geprangd zit tussen de drukke spoorlijn Brussel-Antwerpen en enkele drukbevolkte wijken in Evere. De Kerkebeek en O haar bronnen bevatten zuiver water dat boordevol leven zit. En als je monniksparkieten wil zien, is dit je kans. Deze neef van de bekendere halsbandparkiet is zeldzaam, maar hier broedt een kolonie van minstens honderd koppels. Je vindt ze nergens anders in België.
Aan de ingang van het natuurgebied vind je nog maar eens een aantal volkstuintjes zoals er op de Groene Wandeling werkelijk tientallen liggen. Het is duidelijk dat ze de sociale cohesie tussen de omwonenden verhogen. Dat is hier niet anders. In deze periode van het jaar zie je veel tuiniers druk in de weer om de lentewerkzaamheden op te starten. Twee maanden geleden waren de eerste onder hen er al aan begonnen, kan je nagaan.
Wel is het jammer dat veel ongedisciplineerde hondeneigenaars voor een vervelende overlast zorgen. Soms zijn de dieren niet aangelijnd, liggen de uitwerpselen dikwijls op of in de buurt van het wandelpad en vallen de honden af en toe wandelaars lastig. Bij onze verkenning deden verschillende recreanten er hun beklag over. Iets verder naar het noorden ligt het Goede Herderpark op het grondgebied van Haren. Dat is veeleer een getemde versie van het Moeraske. Het is een druk wandel- en speelgebied voor de aangrenzende wijken. Via de Parijsstraat en de Vliegpleinstraat bereik je het einde van dit stukje Groene Wandeling.