01 dec '15

De camera ziet alles

5460
door Luc Vanheerentals
De werkgroep ‘verstedelijking en integrale veiligheid’ van het Toekomstforum van burgemeesters van Halle-Vilvoorde pleit ervoor dat alle politiezones die aan het Brussels Gewest grenzen investeren in speciale camera’s die alles zien.

Deze ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition) registreren nummerplaten en kunnen gekoppeld worden aan databanken met info over voertuigen die geseind staan, niet verzekerd of niet gekeurd zijn of waarvan de verkeersbelasting niet is betaald.

‘Een cameraschild rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uitbouwen’, zo noemde werkgroepvoorzitter en burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte (SP.A) het in april. Hij verwees naar het stijgende aantal inbraken in de regio en de vaststelling dat heel wat criminelen die in de Rand actief zijn in het Brusselse wonen.

MOBIEL EN VAST

In de Vlaamse Rand beschikken al enkele politiezones over mobiele ANPR-camera’s die af en toe ingezet worden. Koploper is de politiezone van de Druivenstreek met 19 vaste camera’s op 8 locaties, vooral op invalswegen als de E411 en de Brusselse ring.

Volgend jaar worden er nog eens op 6 locaties camera’s geplaatst. De betrokken politiezone investeert daarin 620.000 euro. Recent plaatste ook Sint-Pieters-Leeuw camera’s op drie locaties: Bergensesteenweg, Postweg (Vlezenbeek) en Humaniteitslaan (Ruisbroek). In 2016 worden er nog camera’s geplaatst op de Lenniksebaan. Aangezien deze laatste ook ingezet zullen worden voor trajectcontrole krijgt de gemeente hiervoor een Vlaamse subsidie.

‘Als een niet verzekerd voertuig elke morgen op een bepaald uur passeert, zullen we het op een dag onderscheppen.’

‘Onze vaste camera’s zijn verbonden met een server op de noodcentrale van het Communicatie en Informatie Centrum (CIC) in Leuven en waarschuwen voor auto’s met nummerplaten die gelinkt kunnen worden aan criminele feiten. Het gaat bijvoorbeeld om geseinde voertuigen of voertuigen die kort daarvoor gezien zijn bij bijvoorbeeld een overval. Als zo’n voertuig opgemerkt wordt, verwittigt het CIC- personeel ons, zodat we onmiddellijk kunnen tussenkomen. De beelden zijn ook beschikbaar voor gerechtelijke speurders. Ze worden geanalyseerd om bepaalde patronen te ontdekken’, zegt John Van Erck, korpschef van de politiezone Druivenstreek.

OPLOSSING

Dankzij de camera’s werden volgens Van Erck al ettelijke criminele feiten opgelost. ‘Zo hadden we een reeks klachten van bejaarden die op parkings van grootwarenhuizen beroofd waren. Op basis van de bewakingsbeelden van de winkels konden we een nummerplaat registreren die op een bepaald ogenblik door de ANPR-camera’s opgemerkt werd. Even later hebben we de daders op heterdaad kunnen betrappen.'

'Een ander voorbeeld gaat over een verkeersongeval met vluchtmisdrijf en grote materiële schade. Dankzij getuigen beschikten we over een summiere beschrijving van de wagen. Op basis van de beelden hebben we een paar wagens kunnen selecteren, wat uiteindelijk tot de oplossing van dit delict heeft geleid.’

Ook de betrokken burgemeesters zien niets dan voordelen in de aanschaf van de camera’s. ‘We halen momenteel hoge criminaliteitscijfers en proberen alles wat wettelijk is en binnen onze mogelijkheden valt in te zetten om daar iets aan te doen. De camera’s zijn hiertoe een nuttig hulpmiddel’, zegt Dirk Brankaer (OV2002-N-VA- CD&V), burgemeester van Overijse.

Burgemeester Luc Deconinck (N-VA) van Sint-Pieters-Leeuw is van oordeel ‘dat het een goede zaak zou zijn als iedereen dergelijke investering doet’. ‘Net als de criminelen moet je altijd proberen sneller en slimmer te worden. De informatie die deze camera’s opleveren, is van goudwaarde voor procureurs en onderzoeksrechters om misdaden op te helderen’, zegt Bonte. Hij wijst erop dat het mede dankzij het initiatief van het Burgemeestersforum is dat verschillende politiezones middelen voorzien om dergelijke camera’s aan te schaffen.