01 apr '19

Bruegel in vogelvlucht

3141
door Ines Minten
450 jaar geleden stierf Pieter Bruegel. Dat wordt herdacht. En hoe.

Niet alleen het kasteel van Gaasbeek staat dit voorjaar in het teken van de 16e-eeuwse schilder. Her en der in het land, maar vooral in Brussel en het Pajottenland, vind je tentoonstellingen en concerten, wandelingen, zoek-, scooter- en boottochten, lezingen en meer. Enkele hoogtepunten.

BRUEGEL EN ZIJN TIJD

Bozar in Brussel pakt uit met een dubbelprogramma. Prenten in de eeuw van Bruegel zoomt in op de prentdrukkunst van de 16e eeuw, toen een revolutionair nieuw medium. Ook Pieter Bruegel maakte in zijn eigen tijd vooral furore dankzij gravures van zijn tekeningen. Bozar toont een aantal prestigieuze stukken van Bruegel en tijdgenoten zoals Albrecht Dürer, Michiel Coxcie en Pieter Coecke van Aelst.
TOT 23 JUN
Bozar, Brussel



In Bernard van Orley brengt Bozar voor het eerst een honderdtal werken samen van een van Bruegels voorlopers. Van Orley stond al op jonge leeftijd aan het hoofd van een gerenommeerd kunstatelier. Zijn vernieuwende stijl sprong in het oog van de elite en de hoven, wat hem prestigieuze opdrachten opleverde.
TOT 26 MEI
Bozar, Brussel


DE WERELD VAN BRUEGEL IN ZWART EN WIT 

Voor het eerst – misschien ook voor het laatst – toont de Koninklijke Bibliotheek van België haar volledige collectie Bruegelprenten. In zijn tijd werd de kunstenaar er beroemd mee, nu zijn ze uiterst zeldzaam en fragiel. Een unieke kans om je te laten meevoeren in de imaginaire wereld van de Vlaamse meester.
15 OKT 2019 TOT 16 FEB 2020
Paleis van Karel van Lotharingen, Brussel



TERUG NAAR BRUEGEL

De woelige 16e eeuw kampte met rebellie en godsdienstperikelen. Bruegel gaf die tijdgeest onnavolgbaar weer. Deze tentoonstelling laat je de tijd van de schilder niet alleen zien, maar zelfs voelen en ruiken. Hoe? Met virtual reality! Klap op de vuurpijl: een virtuele blik op de skyline van 16e-eeuws Brussel vanop de borstwering van de Hallepoort.
18 OKT 2019 TOT 18 OKT 2020
Hallepoort, Brussel



DE BLIK VAN BRUEGEL

Op het einde van zijn leven woonde Bruegel in Brussel en schilderde hij graag het Pajottenland. Een select clubje hedendaagse kunstenaars, fotografen, ontwerpers en auteurs ( Guillaume Bijl, Koen Van de Broeck, Josse De Pauw, Gijs Van Vaerenbergh) kijkt naar het landschap met de blik van Bruegel. Een wandelparcours van zeven kilometer vertrekt aan de kerk van Sint-Anna-Pede en eindigt bij de watermolen van Sint-Getrudis-Pede.
7 APR TOT 31 OKT



BRUEGEL. ONGEZIENE MEESTERWERKEN

Nog meer virtual reality in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Bruegel. Ongezien meesterwerken toont details van Bruegels schilderijen die je met het blote oog nauwelijks waarneemt. Te zien op de interactieve schermen in de KMSK, op de app van de musea en het platform van Google Cultural Institute.
Deel van de permanente collectie, KMSK (Old Masters Museum), Brussel



BRUEGEL VERTEKEND. DE KUNSTENAAR VERSUS ILLUSTRATOREN

Illustratoren Carl Cneutt, Sassafras De Bruyn, Lobke Rondelez, Fatinha Ramos en Delphine Frantzen trekken de regio rond. Je komt ze tegen op de Bruegelactiviteiten, waar ze mens, landschap en omgeving observeren en interpreteren… zoals Bruegel vroeger. Auteur Mieke Evenepoel schrijft. De resultaten komen in een tentoonstelling.
11 OKT TOT 30 NOV
locatie nog niet bekend



DE DULLE GRIET

Ook andere regio’s herdenken Bruegel. Zo viert het Antwerpse Museum Mayer Van den Bergh de terugkeer van De Dulle Griet, het topwerk dat twee jaar afwezig was voor restauratie. Nu oogt het schilderij veel frisser en levendiger en toont het details die vroeger onzichtbaar waren. Het doek wordt ook het sleutelwerk in de najaarsexpo.
5 OKT 2019 TOT 31 DEC 2020
Van Fouquet tot Bruegel Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen


 www.bruegel2019.be en www.flemishmasters.com en via info@toerisme-pajottenland.be kan je een 4-talig Bruegelprogrammaboekje verkrijgen