07 feb '23

66,64 km extra fietspaden in de Rand

1705
door Luc Vanheerentals
In het kader van het zogenaamde 'Kopenhagenplan' voor fietsinfrastructuurprojecten van de Vlaamse regering plannen 13 randgemeenten de realisatie van in totaal 49 projecten, samen goed voor 66,64 km nieuwe of gerenoveerde fietspaden. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister Bart Somers (Open VLD), bevoegd voor Binnenlands Bestuur op een schriftelijke vraag van Brecht Warnez (CD&V).

Gemeenten en provincies konden in het kader van het Vlaams relanceplan subsidies aanvragen voor fietsinfrastructuurprojecten. Voor elke twee euro die de gemeente hierin investeert legt de Vlaamse overheid één euro bij. Wat de lokale besturen betreft komen zowel de aanleg van nieuwe fietspaden in aanmerking als structureel onderhoud van en ingrijpende verbeteringen aan bestaande fietsinfrastructuur van wegen in beheer van de gemeente. Om voor subsidie in aanmerking te kunnen komen, moet het gaan om projecten die in 2025 zijn afgerond.

In de Vlaamse Rand vroeg de gemeente Wezembeek-Oppem subsidies aan voor dergelijke werken aan 12,8 km fietspaden, gevolgd door Beersel (9,2 km), Grimbergen (8,4 km), Overijse (7,3 km), Hoeilaart (5 km), Vilvoorde (4,4 km), Zaventem (4,3 km), Meise (4,1 km), Merchtem (3,07 km), Dilbeek (2,9 km), Sint-Pieters-Leeuw (2,02 km), Asse (2 km) en Sint-Genesius-Rode (1 km).

In heel Vlaanderen vroegen 218 lokale besturen subsidies voor een totaal van 1.278 projecten, goed voor 199,7 miljoen euro. De provincies dienden voor 230 projecten 44,7 miljoen euro subsidieaanvragen in. De totale investeringen in fietsinfrastructuur gaan over 771,4 miljoen euro en hebben betrekking op meer dan 200 km fietspaden.

Omdat de totale subsidieaanvraag van 244,4 miljoen euro het door de Vlaamse regering voorziene budget van 150 miljoen euro ruim overschrijdt, werd een tijdje geleden beslist om de lokale besturen een bijkomende subsidie te geven voor het gedeelte van hun investering dat het toegewezen maximumbedrag overschrijdt.